“W pożywieniu zjadamy konserwanty, przeciwutleniacze i barwniki. Nie jest to obojętne dla zdrowia” to tytuł wywiadu z prof. Radosławem Gawlikiem, prezydentem elektem naszego Towarzystwa o objawach, rozpoznawalności i leczeniu alergii pokarmowej.
Rozmowa ukazała się na portalu Rynek Zdrowia. Zachęcamy do lektury.

Ostatnie wiadomości

Adrenalina na nowej liście refundacyjnej

Miło nam poinformować, że Polskie Towarzystwo Alergologiczne otrzymało z Ministerstwa Zdrowia potwierdzenie, że adrenalina pojawi się na nowej liście refundacyjnej, która wejdzie w życie 1 lipca br. Adrenalina będzie dostępna dla dzieci i dorosłych z [...]

Zmiana ustawowej definicji pierwszej pomocy

Miło nam poinformować, że 7 maja Prezydent Andrzej Duda podpisał ustawę z dnia 24 kwietnia 2025 r. o zmianie ustawy o Państwowym Ratownictwie Medycznym oraz niektórych innych ustaw, co obejmuje również modyfikację definicji pierwszej pomocy. [...]

Leczenie biologiczne astmy ciężkiej

Nowy artykuł: Leczenie biologiczne astmy ciężkiej – przełom w terapii. W Polsce tylko 3 tysiące osób korzysta z leczenia biologicznego astmy ciężkiej, choć pacjentów jest dziesięć razy więcej. To leczenie może zmienić życie chorych, pozwalając [...]