Alergie na pokarmy ma w polskiej populacji około 8 proc. dzieci i 5 proc. dorosłych. Niektóre z nich mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.

Na kilka dni przed  XIII Międzynarodowym Sympozjum Alergii na Pokarmy – Alergia pokarmowa 2024 w rozmowie Rynku Zdrowia z prof. Zbigniewem Bartuzim o tym:

  • co może uczulać,
  • jak powinna wyglądać ścieżka diagnostyczna,
  • a także o schemacie postępowania z osobami, u których w wyniku działania alergenu pokarmowego dochodzi do objawów wstrząsu anafilaktycznego.

Zapraszamy do lektury

Ostatnie wiadomości

W pożywieniu zjadamy konserwanty, przeciwutleniacze i barwniki

"W pożywieniu zjadamy konserwanty, przeciwutleniacze i barwniki. Nie jest to obojętne dla zdrowia" to tytuł wywiadu z prof. Radosławem Gawlikiem, prezydentem elektem naszego Towarzystwa o objawach, rozpoznawalności i leczeniu alergii pokarmowej. Rozmowa ukazała się na [...]

Kampania “Zdrowy oddech”

W prenumeracie online dziennika Gazety Wyborczej oraz na portalu www.byczdrowym.info ruszyła ogólnopolska kampania edukacyjna „Choroby przewlekłe” realizowana przez wydawnictwo Mediaplanet. Nadrzędnym celem kampanii jest edukowanie społeczności na tematy związane z poprawą funkcjonowania układu oddechowego. Publikacja została objęta [...]

Światowy Tydzień Alergii – zapraszamy na webinary

Światowy Tydzień Alergii startuje już w niedzielę! Przekażemy mnóstwo wiedzy o alergii pokarmowej, bo to ona jest tym razem tematem przewodnim wydarzenia. A już w czwartek 27 czerwca zapraszamy na webinary z naszymi specjalistami! Nasi [...]

Aplikacja MASK-air uzyskała certyfikację Ministerstwa Zdrowia

Miło nam poinformować, że dzięki staraniom Polskiego Towarzystwa Alergologicznego aplikacja MASK-air uzyskała certyfikację Ministerstwa Zdrowia oraz znalazła się w Portfelu Aplikacji Zdrowotnych (PAZ). Jest to druga tego typu aplikacja w tym projekcie, a jednocześnie pierwsza [...]